17 apr. 2020

Tipurile de igienă personală


Termenul de igiena provine din limba greaca de la „Hygieia”, care reprezinta „zeița sănătății și a curățeniei”.
Din însemnările lăsate de istoricul și scriitorul antic al Imperiului Roman, Pliniu cel Batran, reiese ca pe vremea sa (secolul 1 e.n.), săpunul era bine cunoscut, fiind preparat din soda și grăsimi animale.
Ştiinţa igienei este una din cele mai vechi ramuri ale medicinei şi a avut întotdeauna ca scop prevenirea îmbolnăvirilor şi păstrarea sănătăţii oamenilor, spre deosebire de ramurile clinice, care au ca obiect principal studiul bolii, a proceselor patologice, în scopul vindecării bolnavilor.
Corpul omului e unic şi are nevoie de îngrijire sistematică. Sunt o mulţime de modalităţi în care te poţi menţine curat şi sănătos, în aşa fel încât să arăţi excelent. Ţine minte! Când te simţi curat, arăţi superb! Şi când arăţi superb, te simţi excelent!

Igiena corpului


  • Primul pas în a menţine curăţenia este să te speli!
  • O baie sau un duş pe zi îndepărtează murdăria şi grăsimea de pe piele şi reduce numărul de bacterii ce pot duce la mirosuri neplăcute.
  • Multe boli ale părului şi pielii, păduchii, râia etc., se transmit de la persoana bolnavă la cea sănătoasă, atunci când sunt folosite în comun căciula, bereta, pălărioara sau lenjeria de corp şi de pat. De aceea categoric este interzis de a folosi îmbrăcămintea, încălţămintea şi lenjeria de corp şi de pat de la alte persoane, inclusiv fraţi, surori. Acestea sunt de folosinţă strict personală.
  • Ochii sunt foarte importanţi pentru om şi cer o protecţie specială. 
  • Lacrimile conţin apă, sare şi o substanţă care distruge microbii ajunşi la ochi.
  • Principiile de bază ale îngrijirii dinților cuprind periatul, vizitele regulate la stomatolog și păstrarea unei diete echilibrate, eliminând alimentele dăunătoare danturii (spre exemplu dulciurile). Urmând aceste simple reguli, prevenim cariile și bolile gingivale, eliminăm respirația urât mirositoare, economisim banii cheltuiți pe tratamente dentare, prelungim viața dinților naturali și ajutăm dinții să-și păstreze culoarea albă.

Igiena îmbrăcămintei


Pentru ţinuta vestimentară, ca şi pentru corp, prima regulă este curăţenia. Dezordinea în ținută e cel mai bun certificat de rea creștere. O persoană cu bun simț și cu bună educație nu va putea fi niciodată cu hainele mototolite, descusute sau fără nasturi. Trebuie să găsim întotdeauna modalitatea de a ne orândui vestimentația, pentru a apărea în lume într-o ținută demnă și corectă.

Reţine!
 • Primul strat al lenjeriei de corp şi al doilea strat se recomandă să fie din fibre naturale, iar următoarele se permite să fie din fibre sintetice sau combinate.
 • Îmbracă-te întotdeauna adecvat temperaturii și timpului de afară. Te fereşti astfel de boli. Folosește haine de culoare deschisă și subțiri vara și pe cap căciuliță, acestea te vor proteja de soare. Iarna vei purta haine călduroase: căciulă, fular, mănuși, giacă cu blană, etc. Pe timp ploios se poartă haine impermeabile. Nu uita de umbrelă. 
• Nu îmbrăcaţi haine strâmte, fiindcă împiedică circulaţia sangvină şi provoacă incomodităţi.

Igiena încălțămintei

Încălțămintea este ca orice alt accesoriu un element necesar activității omului. Pentru a menține strălucirea și frumusețea încălțămintei, trebuie îngrijită în permanență.
Reţine! 
•    Purtați încălțăminte din piele naturală. 
• Încălțămintea se păstrează în locuri uscate și bine aerisite. 
• Încălțămintea trebuie să corespundă mărimii piciorului, nu se permite purtarea încălțămintei mai mari sau mai mici. 
• Încălțămintea este un accesoriu personal și nu se transmite altor persoane.
• Mersul cu picioarele goale pe nisip sau iarbă este bine să fie practicat ori de câte ori aveţi ocazie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Alcoolul, tutunul și drogurile

Stilul de viata este influentat si de factorii de mediu (fumat, alcool, droguri, radiatii UV in exces, poluare de toate felurile). Cand vine...