Alcoolul
Desi despre alcool s-a scris atat de mult, subiectul pare inepuizabil. Parerile negative unanime se refera la exces. Au existat voci (“paradoxul francez”) care au pledat pentru un consum moderat de alcool . In ultimii ani, cercetarile arata ca e bine sa ne gandim inainte de a bea continutul alcoolic al paharului cu care ne-am urat “Noroc si sanatate!”.
Alcoolul este ca un drog care reduce mult abilitatea unei persoane
de a gândi clar și îi alterează felul în care ia decizii.
Este clasificat ca un sedativ,
ceea ce înseamnă că încetinește funcțiile vitale ale organismului, ducând la vorbire neclară, pierderea
echilibrului, incapacitate de a reacționa în timp util la ceea se întâmplă în
jur.
Majoritatea oamenilor consumă
alcool pentru efectul de relaxare pe care îl dă o doză de bere sau un pahar de
vin. Dar dacă o persoană consumă mai mult decât organismul poate metaboliza,
intervin efecte total opuse, cum ar fi depresia sau din contră, agitația și
agresivitatea.
Efectele
negative ale consumului de alcool asupra sănătăţii:
Degradarea
sănătăţii mintale, adică pierderi de memorie, deteriorarea capacităţii de
învăţare, depresie, anxietate, insomnie. Efecte negative pe termen scurt ca
ameţeală, euforie, letargie, vomă, comă.
Efecte
negative pe termen lung foarte grave ca, afecţiuni ale:
ficatului
– hepatită alcoolică, ciroză hepatică sau cancer de ficat.
inimii
– hipertensiune, insuficienţă cardiacă, aritmie.
aparatului
digestiv – cancer al gurii, cancer faringian şi esofagian, ulcer, gastrită,
Tutunul
Tutunul provine din frunzele plantei de tutun. El conţine un drog numit nicotină, care provoacă un grad înalt de dependenţă. În cele mai multe cazuri, tutunul este fumat, dar unii oameni îl mestecă. Tutunul conţine peste 400 de substanţe chimice. Multe din ele au efecte negative asupra corpului uman.
Nicotina poate face oamenii să se simtă relaxaţi de la început şi pentru o perioadă scurtă de timp. Aceasta se întîmplă pentru că, la început, nicotina dintr-o ţigară face ca mai mult sînge să circule prin creier. Acest lucru are un efect de stimulare. Nicotina mai are şi efectul de relaxare a tuturor muşchilor în corp, ceea ce face persoana să se simtă relaxată. După un timp, apar efecte opuse. Dacă persoana fumează mai mult, mai puţin sînge şi oxigen va circula prin creier şi corp. Aceasta încetineşte activitatea organismului şi te poţi simţi obosit, „la pămînt” sau chiar deprimat.
Din păcate, unele spoturi publicitare sau prietenii sugerează că fumatul este la modă şi matur. Dar, niciodată nu se vorbeşte despre efectele negative asupra sănătăţii şi dificultatea de a abandona fumatul. Dacă cineva încearcă să fumeze mai puţin sau să renunţă definitiv, el/ea va simţi o reacţie neplăcută şi dureroasă de rezistenţă (încordare, dificultăţi de concentrare,ameţeală, dereglări de somn noaptea, creşterea apetitului şi a greutăţii). Mulţi fumători dependenţi nu fumează pentru plăcere, dar pentru a evita durerea cauzată de sindromul de rezistenţă. Nicotina este un drog ce provoacă o dependenţă puternică. Fumătorii pot deveni foarte uşor dependenţi şi poate să le ia ani buni şi eforturi enorme să se dezică de acest obicei.
Atît inhalarea cît şi respirarea fumului de ţigară sunt dăunătoare. Dacă vă aflaţi aproape de un fumător, inspiraţi elementele otrăvitoare ale tutunului. Cantitatea sporită de nicotină poate duce la greaţă, vomă, diaree, dureri de cap, ritm cardiac sporit, tensiune arterială, tremur şi transpiraţii reci. Fumătorii au şanse mai mari să răcească, să dezvolte infecţii pulmonare şi astmă.
După fumatul unui număr mare de ţigări, persoana poate avea toxicitate gravă cu nicotină, care poate cauza deces imediat. Pe termen lung, fumătorul poate muri de cancer cauzat de fumat sau boli cardiace.
Potrivit studiilor, fumătorul mediu moare cu 7 ani mai devreme decît un nefumător. În baza acestor calcule, puteţi face concluzia: Dacă fumaţi un pachet de ţigări pe zi, veţi pierde 10 minute din viaţă cu fiecare ţigară.
Drogurile
Drogurile au filie (au tropism) pentru sistemul nervos central si de aceea, efectele consumului lor sunt devastatoare.In momentul prezent, din pacate, spre vanzare, o multitudine de produse din aceasta categorie, cu tot felul de denumiri: Shot Strong, Spice, Tabu, Special Gold, Pulse, Fly Agaric Mushroom – ciuperci uscate, Spice Diamond - fragmente vegetale, Spice Gold Spirit s.a. Compozitia acestora nu este pe deplin cunoscuta, se pare ca exista si multe alte substante adaugate, dar efectele consumului se pot vedea la cei care, din ignoranta, au incercat aceste substante.
Cocaina, canabisul (9 delta THC-tetrahidrocanabinol) si opiaceele au fost identificate la examenele toxicologice la consumatorii de etnobotanice.
Unii dintre consumatorii de etnobotanice manifesta o explozie simptomatologica: distrug, sar la bataie. La drogurile cunoscute, cam in cinci ani de la debutul consumului devine evidenta si degradarea personalitatii. La etnobotanice se estimeaza ca perioada de timp este cu mult mai scurta, de aproximativ un an.
Acesti consumatori pot fi un pericol pentru ceilalti: se pot descarca pe cei din jur, devin violenti, imprevizibili, devenind astfel nu numai o problema individuala, o problema de sanatate publica, dar si o problema sociala.
Ca efecte pe termen scurt s-au observat: dureri de cap, tulburari de ritm cardiac, tulburari de respiratie, cu stopuri respiratorii, cardiace.
Dintre efectele pe termen lung s-au remarcat: consumul unor astfel de produse poate provoca tuse cronica si bronsita, probleme cardiovasculare, hipertensiune sau insuficienta cardiaca, alterarea sistemului imunitar, dereglari hormonale, dureri fizice, dureri ale diferitelor organe, agitatia psihomotorie, starile de confuzie, halucinatiile. Acestea reprezinta un episod psihotic. Din punct de vedere psihologic, consumul zilnic poate incetini functionarea mecanismelor psihice, precum capacitatea de invatare, concentrarea si memoria, poate provoca tulburari psihiatrice de tip schizofrenic si aparitia unor reactii acute de neliniste si panica.